Skärgårdsbris är ett hommage till skärgården och Finland som fyller 100 år i år. En macka på Backers Skärgårdsbröd – med varmrökt lax, rom, riven pepparrot, tranbär och Skärgårdschips. Känner du brisen från havet? Mackan har dessutom tagit hem brons i Mack-SM.
INGREDIENSER (2 portioner)
1,5 dl smetana
10 g riven pepparrot
30 g grönkål
150 g fin varmrökt lax
20 g regnbågsrom
Honung
Vinäger
Lingon
Gurka
Små rödlökar
Torkade tranbär
Dill
Citron
Backers ekologiska skärgårdsbröd
Backers Skärgårdschips
Flingsalt
GÖR SÅ HÄR
- Pickla lingon gurka och rödlök: Riv gurka i tunna stavar med mandolin eller rivjärn. Skiva lök i hela ringar. Lägg i separata burkar med en blandning av 1 del vinäger, 2 delar honung och 3 delar vatten. Låt dra minst en timme.
- Smetanacrème: Blanda smetana med pepparrot och lite flingsalt. Lägg i spritspåse för senare dekorering.
- Skärgårdsbrödet och chips: Dela brödet på hälften och skär på långsidan i skivor. Så att du får en brödskiva som är lika stor som halva limpan. Använd en skiva som botten för smörgåsen. Dela en tunnare skiva diagonalt och rosta i ugnen till Skärgårdschips.
- Montera: Spritsa smetanacrème på hela brödskivan. Ta bort mittstjälken ur grönkålen och lägg på smetanacrèmen. Lägg en hel bit varmrökt lax ovanpå. Tillsätt honungspicklad lingon, gurkstänger och rödlöksringar. Garnera med torkade tranbär, rom, smetana, rivet citronskal, dill och grönkål. Servera med en citronklyfta och ett Skärgårdschips.